2008. október 2., csütörtök

Pelus torta buborékokkal

Aki hozzám hasonlóan sűrűn böngészi a külföldi scrap-galériákat, nagy valószínűséggel találkozott már a diaper cake, vagyis a pelenka torta fogalmával. Fantasztikusan édes egy ötlet, el kell ismerni. De igazán akkor fogott meg a dolog, mikor egy galériában megláttam ezt.
Szóval abban a pillanatban eldőlt, az első adandó alkalommal (de azt hiszem, az összes többivel is) készítek egy ilyet a babalátogatókra. Múlt héten el is érkezett a nagy pillanat. Bár eltartott kis ideig, míg Palit meggyőztem, hogy ez egy remek ajándékötlet, a végén örömmel láttam, milyen büszke is volt a kész tortára. Szóval megérte. Ez lett a végeredmény:

A technika elsajátításában ez a videó nyújtott nagy segítséget. (Sokat megnéztem, vannak eltérések a technikák között, de nekem ez vált be a leginkább.) Ha valakinek van kedve ilyet készíteni, akkor leírom itt is részletesen, magyarul és saját tapasztalatokkal kiegészítve, hogy is süssünk pelus tortát.

Amire szükségünk lesz:
 • egy csomag eldobható papírpelenka (legalább 50 darabos, 2-3 méret)
 • befőttes gumik (lehetőleg fehér vagy átlátszó)
 • szalag, vagy csomagolópapír
 • cumisüveg, vagy más magas, szilárd henger alakú tárgy (például egy üveg sör a papának, hihi)
 • tortapapír, tortatál
 • vattakorong
 • díszítőelemek
És az elkészítés lépésről-lépésre:
 1. Először is tekerjük fel szorosan henger alakúra az összes pelenkát egyenként. A feltekert darabokat befőttes gumival rögzítsük középtájt.
 2. Állítsuk a tortapapír közepére a hengeres tárgyat (pl. cumisüveget), majd kezdjük el szorosan körberakni a pelenka tekercsekkel.
 3. Ha megvan az első kör az üveg körül, akkor egy jól kifeszített befőttesgumival fogjuk össze őket.
 4. Az első kör köré kezdjünk el rakni egy másodikat, ami már nyilván nagyobb lesz, de még ez is összefogható egy erősebb gumival.
 5. Érdemes egy harmadik kört is rakni a meglevő kettő köré. Mivel így már jó nagy átmérője lesz a torta alsó szintjének, érdemes három új pelenka hengert a második körben található, már rögzített pelenkákhoz gumizni. (Remélem érthető, bocsi, nem készült fotó munka közben.)
 6. Ha elkészült az alsó szint, ugyanezzel a technikával készítsük el a második emeletet is, de itt már elég két kört kirakni.
 7. Ha még sok pelenkánk maradt, akkor készíthetünk egy harmadik szintet is, én kettőnél megálltam.
 8. A befőttesgumik helyét szépen eltakarhatjuk, ha egy szélesebb szalaggal, vagy csomagolópapírból vágott csíkkal átfogjuk a torta szintjeit. (Ha csomagolópapírt használunk, krétázzunk is, így még hatásosabb!)
 9. Ha a pelenkákon színes, mintás díszcsík van, és ez csúnyán látszik feltekert állapotban is (mint pl. az én tortámnál), akkor dugjunk a hengerek közepébe egy-egy vattakorongot. Ez nem csak eltakarja a nem kívánatos részeket, de még habosabb látványt is kelt.
 10. Ezzel kész is az alap, már csak a torta díszítése van hátra. Itt csak a fantáziánk szabhat határt. Tegyünk rá hasznos babaholmikat (cumit, ruhácskákat, kiscipőt, babaápoló kozmetikumokat stb.), vagy cuki kis plüssöket.
 11. Plusz tipp: mi poénból ragasztópöttyökkel (glue dots) egy nagy nullás gyertyát is rögzítettünk a sörösüveg tetején. Az üveg arany kupakját és felső részét szintén vattakorongokkal takartam el, rózsára emlékeztető alakzatban.
 12. Végül adjuk át és örüljünk! ;)
Természetesen a munka során végig ügyeljünk a higiéniára, a tiszta kézre és környezetre, hogy az ajándék pelenka valóban használható legyen.

És akkor egy régi ígéret betartása következik. Mivel a scrap.hu-n szeptember a körök jegyében telt, így én egy buborékos hátteret készítettem akrilfestékkel és különböző flakonokkal. Az ötlet eredetileg Hannakj blogjából származik, amit időközben sajnos eltávolított, így csak a kész oldalát tudom lehivatkozni. Itt látható.
Az enyém pedig ilyen lett:
Egy K&Company gyártmányú, eredetileg a babák első tincsinek, fogainak stb. megőrzésére szolgáló ablakos matricát töltöttem meg Dress it up! dekor gombokkal, természetesen fürdős témában.
A cím American Crafts Thickers szivacs betűkkel készült, alá egy nagy buborékot vágtam átlátszó fóliából. Ez a háttér bobrékjaihoz hasonlóan készült, a festős tálka peremét kentem be fehér festékkel, majd rányomtam a fóliára és száradás után körbevágtam. A cím alatti pöttyök fehér Staz On tintával, Love, Elsie bélyegzőkkel születtek.
A Dress it up! gombokból természetesen jutott az oldal többi részére is. Például az igen élethű, gyönyörű gyöngyház színben pompázó buborékokból a képre raktam párat átlátszó ragasztópöttyel. De a sárga gumikacsa és a nagy fehér fürdőkád is a gombcsomagból került elő.


Jobb későn, mint soha. :)

8 megjegyzés:

Zsukka írta...

Ez a pelenkatorta nagyon nagy ötlet :-)! Jövő héten megyünk keresztelőre, nem kérdés, hogy mi lesz az ajándék :-)!

blog4scrap írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
krisssz írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Mesi írta...

Szuper! Mostanában két baba is érkezett, érkezik a baráti körben, tuti megcsinálom!

Szunyó: írta...

Kell egy kis kikapcsolódás! Gyere játszani! Részletek a blogomban! ;))

SimonSaysStamp.com írta...

What a great idea! Pictures are worth a thousand words, Thanks for sharing!!
-Heidi

Névtelen írta...

Nagy ötlet!:-) Én is kaptam az anyósomtól a kislányom születésekor. Azóta én is készítettem a babás barátnőimnek, egy szinteseket és igazán tetszett nekik! :-)
Próbáljátok ki!

Névtelen írta...

Jaaaaj, de jó!!! Az unokatesóméknál ősszel jön a baba. Már most töröm a fejem, hogy ne a szokásos sablonokat vigyük. Ez lesz a tuti ajándék! A hasznos összekötve a viccessel és a dekoratív megoldással! Ragyogó ötlet. Ilyet készítünk!!! =)