2009. január 11., vasárnap

Mit olvastam tavaly?

Atyustól kaptam ezt a játékot. Köszönöm! Érdekes, hogy bár nem annyit, amennyit szeretnék, de azért rendszeresen szoktam olvasni, de ennek ellenére hirtelen egy könyv sem jutott eszembe tavalyról. Persze kicsit megerőltettem magam (és megkérdeztem hugimat), így hipp-hopp összegyűlt pár cím. Sajnos a legtöbb dologgal, legyen az könyv, film, vagy zene, mindig így vagyok... sokat fogyasztok belőle, de hamar kimegy a címe a fejemből. :( Lehet, javítani kellene a hosszútávú memóriámon.

Szóval a játék szabályai:
1. Írd le annak az 5 könyvnek a címét amiket, 2008-ban olvastál.
2. Nevezz meg 5 embert és értesítsd őket.
3. Linkelj vissza erre a bejegyzésre.

Mivel nem volt szívem ötöt kiválasztani a tavalyi olvasmányokból, így igyekszem témakörökre bontani őket...

1. Szépirodalom
A 2008-as évbe Harry Potter kíséretével tértem át. Pali öccséék elhozták nekem karácsonyra Angliából az utolsó kötet, a Dathly Hallowst mielőtt itthon megjelent volna. Bár napi több órán át olvastam, azért kitartott az új évig, hiszen bele kellett szokni a sok angol névbe és elnevezésbe, ugyanis előtte minden kötetet magyarul olvastam. Szerencsére ebben nagy segítségemre volt a neten fellelhető Harry Potter angol-magyar szótárak tömege.

Aztán tavaly is olvastam egy kis Szabó Magdát, egész pontosan az Ajtót.

Illetve megint előkerül Coelho. Vele valahogy úgy vagyok, hogy mindig jó olvasni egy-két kötetét, főleg, mert rövidek, így egy-egy Pécs-Budapest távon ki is lehet olvasni, de kettő után könnyen ráunok, hiszen mind ugyanarról szól. De jó néha elhinni, hogy a világon csak a jó győzhet és mindig vannak láthatatlan segítő erők körülöttünk. 2008-ra a Tizenegy perc és a Veronika meg akar halni jutott.

2. Egy kis spiritualitás
Bár soha nem mélyültem el teljesen a spirituális, lélekművelő irodalomban, a gyakorlatban pedig még annyira sem, de azért megpróbálkoztam Müller Péterrel. Bejött, így a Szeretetkönyv után gyorsan megvettem és kiolvastam az akkor megjelenő Örömkönyvet és a sérült könyvek boltjában potom pénzért talált Jóskönyvet is.
3. Szakbarbárságok
Az egyetem és úgy általában a marketinges érdeklődésem miatt több szakkönyvet is olvastam (a vizsgákhoz kötelezők mellett). Amit bátran merek ajánlani mindenkinek az Sas István Az ötletes reklám című könyve. Nagyon klassz, hogy egészen friss, akár 2008-as reklámok is szerepelnek a példák között a nagy klasszikusok mellett.
Igazán szórakoztató, ha másért nem, hát azért, hogy vajon mit és hogyan akarnak elérni nálunk a marketingesek az egyes reklámokkal.
A másik ilyen "szakkönyv", ami szerintem mindenki számára élvezetes lehet (hiszen mindenki olvas, sőt általában ír is blogot, aki erre téved), az a HVG Könyvek gondozásában megjelent Blogvilág című gyűjtemény. Erre a szakdogám kapcsán bukkantam rá, de nem csak az idézett részeket olvastam el belőle. :)

4. Fotózás
Miután diplomaosztóra kaptam egy jó kis állítgathatós gépet, úgy döntöttem, hogy megpróbálok ésszel fotózni. Ehhez több könyvet is elolvastam, a legjobbak, legszebbek, legszemléletesebbek a National Geographic Fotóiskolája és a Digitális fotózás műhelytitkai.

5. Akvarisztika
Az év vége felé fejembe vettem ezt az akvárium dolgot, így beszereztem pár akvarisztika témájú könyvet. Sajnos ekkor már a munka miatt nem igazán jutott időm olvasni, szabad estéimben inkább szkreppeltem. De így legalább maradt pár könyvem idénre is. ;)
Szóval halas könyvek minden mennyiségben (Úristen, mi lesz, ha gyerekem lesz... attól tartok, a világ összes baba-nevelő könyvét megvenném, biztos, ami biztos)
Szóval beszereztem persze az akvaristák Bibliáját, a Horn-Zsilinszky féle Akvarisztika könyvet (fantáziadús cím...). Sajnos ez kicsit túl professzionálisnak bizonyult (nem biztos, hogy ha még a vízcserével is gondjai vannak az embernek, akkor egyből a halak szaporodásának genetikai rejtelmeiben kíván elmerülni... Ekkor jött az Akvarisztika kezdőknek-haladóknak (ez sem ötletesebb cím), ami már nem volt olyan rossz, de még így is fórumokról kellett megtudnom sok mindent. Majd Pali karácsonykor kitalálta a tutit és megvette nekem A tökéletes akvárium címá remeket (hogy hogy eddig nem hallottam róla???). Nos, ezzel kellett volna kezdeni, az akvárium feltöltése előtti időtől indít egészen a tengeri és diszkoszos akváriumokig. Persze nem tudsz meg belőle mindent, de kezdőknek szerintem tökéletes A-tól Z-ig.

Nos ennyi jutott eszembe tavalyról. Idén már tényleg célom lenne több klasszikus irodalmat olvasni, és jó lenne több idegennyelvű könyvet is kézbevenni. Na meg ott figyel a polcon pár érdekesség a HVG könyvtárából (Tökéletes rendetlenség, Az élet rejtett logikája), ami szintén csak rám vár.

Akiknek tovább szeretném adni a játékot (remélem, még nem kapták meg mástól) az a tesóm, aki nagy könyvmoly lett (majd' 10 éve,)hála Harry Potternek (nem tudom, ven-e jelenleg is működő, nyilvános blogja, de kiderítem!), Theianak, aki a szuper édes füleseket gyártja a Sugar!-nak, Jucának, Tündének és Rikának.

8 megjegyzés:

BoBo írta...

Jó kis listád van Szilvi! Amit nem olvastam még ezek közül azt feljegyeztem elolvasásra.
A sajátjaimat összeszedem majd, de ha a gyerekeké érdekel (a karácsonyiak), a "Mosókonyhába" már beírtam őket.

csuti írta...

Nézz be a blogomra, van ott neked valami:-)

Virág Éva írta...

Kapsz tőlem egy díjat Szilvi, a blogomon átveheted:))

Timcsoca írta...

Látogass el a blogomba, van számodra ott valami!:)

Atyus írta...

Nálam is találsz valamit! :) ;)

Merika51 írta...

Jó akkor én is besorolok, mit szólsz egy baráti öleléshez? Nézz el a blogomra!

{Hana} írta...

Szintén zenész :D Vagy inkább bari-bari? Mindenesetre jobb, mint a beri-beri ;D
A lényeg, hogy nézz be hozzám!
És puszilunk!

Mónika írta...

Szilvi! A blog-barátsággal kapcsolatban én is gondoltam Rád.