2009. január 27., kedd

Képeslapok

Bár képeslapgyártásban továbbra sem vagyok túl jó, igyekszem gyakorolni, miközben fogják a kezemet.
Ez a Valentin-napi lap a 2 peas egyik "tanfolyamára" készült, ahol sablonok és "tanári" ötletek segítségével kell az év minden hónapjában legalább egy lapot készíteni. Az enyém ilyen lett:
Illetve fotózva, hogy a fóliás trükk is lássék:
A lap egy félbehajtott borítófóliából készült (fém vonalzóval tökéletes hajtást lehet bele "vasalni"). A belső oldalára egy BasicGrey papírt ragasztottam, a fedőlapra pedig fehér StazOn tintával bélyegeztem indákat, illetve mintás papírral, betűmatricákkal, írásvetítő fóliára nyomtatott órákkal és egy karton szívvel dekoráltam. A szívet piros pigment tintával színeztem be, majd átlátszó domborporral hődomborítottam. Ezt a folyamatot még kétszer megismételtem, így igazán piros, igazán csillogó szívet kaptam. Sőt, mivel pár csillámpor is keveredett a domborporba, így kicsit még csillámos is. :D

A másik lap tegnap és ma készült. Egy kedves munkatársam, irodatársam pénteken elmegy, mivel lejár a szakmai gyakorlata és ráadásul ma sikeresen le is államvizsgázott és megvédte a diplomáját. Gratulálok neki! Mivel az az álma, hogy saját kis műhelyben fog egyedi, kézzel és saját tervei alapján készített cipőket és táskákat gyártani, így egy másik kedves kollégám kitalálta, hogy készítsek neki egy táskás képeslapot. A táska alapját sablon szerint rajzoltam körbe és vágtam ki, majd saját elképzeléseim szerint dekoráltam.
Használtam selyemvirágokat, amit glue dot-tal lehetett legbiztosabban rögzíteni, strasszokat és csipkét (ezt sima folyékony ragasztóval ragasztottam fel), illetve folyékony gyöngyöt. A táska teteje mágneses ragasztószalaggal fog záródni.
Pont belefér pár kis csoki, vagy cukorka és persze egy apró jókívánság-kártya. Íme:

Mivel nagyon romantikus lélek, így igyekeztem az ő ízlésének megfelelően dekorálni.

2009. január 20., kedd

Sok jó ember az Interneten is...

Mesi, egy kedves virtuális, szkreppes barátnőm (na, a barátságoklevelekről is nemsokára!), akit szerencsére már személyesen is ismerhetek, egy nagy virtuális összefogást indított el.
Egy barátnőjének sajnos egy szerencsétlen zárlat miatt leégett a lakása, az édesanyja kórházban fekszik, a kutyusuk bennégett és a lakás is romokban. Ahogy gondolom, most Anita egész élete is. El sem tudom képzelni, min mehet keresztül ezekben a napokban.

Szóval a részleteket Mesi blogján olvashatjátok. Ha a lényeget akarom kiemelni, akkor:

"Kérlek benneteket, akik olvassák a blogomat, fogjunk össze egy kicsit. Annyi kreatív embert ismertem meg, talán tudnátok picit segíteni - nem anyagiakkal, hanem szeretettel, szépérzékkel, ötletekkel! Tudom, hogy ez egy olyan blog, amit elsősorban a scrap miatt olvasnak, olvastok, de járnak ide varrogatók, üvegfestők, egyéb kreatív tevékenységet űző emberek is: ha bárki kedvet érez magában, hogy egy kedves tárggyal, varrott holmival, bármilyen KÉZZEL KÉSZÍTETT és nem vásárolt, apróbb vagy nagyobb ajándékkal egy kis meglepetést szerezzen a barátnőmnek, nézzen át ide! Nyitok egy újabb blogot Anitának ajándékba, amit egyelőre titokban tartunk a barátokkal, akik mind-mind azonnal jöttek és segítettek a romeltakarításban, intézkedésben, újjáépítésben. A blogon megörökítjük a lakásfelújítás nehézségeit és már most nagyszámú vicces pillanatait, a lépéseket, ahogy a csúnya fekete valamiből egy szép kis lakás lesz újra, és ha valaki szeretne valamit üzenni, vagy küldeni akár csak egy "Szorítunk Neked!"-képeslapot, itt meg fogja találni Anita, amikor vége lesz az egésznek. Úgy terveztem, hogy a lakásavatón átadjuk neki ezt a blogot, és akkor majd más szemmel fogja látni az egészet.

Még egyszer a link:
Anita új otthona

Kérlek, add tovább, linkeld be, hogy minél több kreatív csajhoz eljusson - ha csak ennyit segítesz, már az is nagy dolog!
Mindenkinek köszönöm!"


És én is köszönöm mindenkinek, aki velem együtt segíteni próbál, vagy továbbadja ezt a kérést.

Egy szó 2009-re

Ali Edwards nyomán én is elgondolkodtam, ha választhatnék egy szót, ami meghatározza az idei évemet, mi is lenne az. Először a változásra gondoltam, mert sok minden szeretnék változtatni idén... de végül rájöttem, azt szeretném, hogy a tanulás, a tanulni legyen a 2009-es év meghatározó szava. Tulajdonképpen minden amin változtatni szeretnék előbb egy tanulási folyamatból indul el.
Lehet, kész hülye vagyok, hogy ahelyett, hogy végre, 17 évnyi iskolapad-koptatás után kiszabadultam, én már megint tanulni akarok. Persze a szó hagyományos értelemben vett jelentéséről is szó van, például még ebben a hónapban beiratkozom egy lakberendező képzésre és scrapbook téren is sokat akarok tanulni, így igyekszem minél több "tanfolyamon" részt venni (pl. a Two peas ingyenes virtuális óráin). De sokat kell még tanulnom az életről, érzelmekről, meg kell tanulnom önállónak lenni, és persze szakmai téren is akad még mit elsajátítani (bőven!). Arról már nem álmodom, hogy egy nyelvi kurzus is belefér 2009-be, de ki tudja...
Tehát tanulásra fel!

Te milyen szót választottál magadnak 2009-re?

2009. január 11., vasárnap

Mit olvastam tavaly?

Atyustól kaptam ezt a játékot. Köszönöm! Érdekes, hogy bár nem annyit, amennyit szeretnék, de azért rendszeresen szoktam olvasni, de ennek ellenére hirtelen egy könyv sem jutott eszembe tavalyról. Persze kicsit megerőltettem magam (és megkérdeztem hugimat), így hipp-hopp összegyűlt pár cím. Sajnos a legtöbb dologgal, legyen az könyv, film, vagy zene, mindig így vagyok... sokat fogyasztok belőle, de hamar kimegy a címe a fejemből. :( Lehet, javítani kellene a hosszútávú memóriámon.

Szóval a játék szabályai:
1. Írd le annak az 5 könyvnek a címét amiket, 2008-ban olvastál.
2. Nevezz meg 5 embert és értesítsd őket.
3. Linkelj vissza erre a bejegyzésre.

Mivel nem volt szívem ötöt kiválasztani a tavalyi olvasmányokból, így igyekszem témakörökre bontani őket...

1. Szépirodalom
A 2008-as évbe Harry Potter kíséretével tértem át. Pali öccséék elhozták nekem karácsonyra Angliából az utolsó kötet, a Dathly Hallowst mielőtt itthon megjelent volna. Bár napi több órán át olvastam, azért kitartott az új évig, hiszen bele kellett szokni a sok angol névbe és elnevezésbe, ugyanis előtte minden kötetet magyarul olvastam. Szerencsére ebben nagy segítségemre volt a neten fellelhető Harry Potter angol-magyar szótárak tömege.

Aztán tavaly is olvastam egy kis Szabó Magdát, egész pontosan az Ajtót.

Illetve megint előkerül Coelho. Vele valahogy úgy vagyok, hogy mindig jó olvasni egy-két kötetét, főleg, mert rövidek, így egy-egy Pécs-Budapest távon ki is lehet olvasni, de kettő után könnyen ráunok, hiszen mind ugyanarról szól. De jó néha elhinni, hogy a világon csak a jó győzhet és mindig vannak láthatatlan segítő erők körülöttünk. 2008-ra a Tizenegy perc és a Veronika meg akar halni jutott.

2. Egy kis spiritualitás
Bár soha nem mélyültem el teljesen a spirituális, lélekművelő irodalomban, a gyakorlatban pedig még annyira sem, de azért megpróbálkoztam Müller Péterrel. Bejött, így a Szeretetkönyv után gyorsan megvettem és kiolvastam az akkor megjelenő Örömkönyvet és a sérült könyvek boltjában potom pénzért talált Jóskönyvet is.
3. Szakbarbárságok
Az egyetem és úgy általában a marketinges érdeklődésem miatt több szakkönyvet is olvastam (a vizsgákhoz kötelezők mellett). Amit bátran merek ajánlani mindenkinek az Sas István Az ötletes reklám című könyve. Nagyon klassz, hogy egészen friss, akár 2008-as reklámok is szerepelnek a példák között a nagy klasszikusok mellett.
Igazán szórakoztató, ha másért nem, hát azért, hogy vajon mit és hogyan akarnak elérni nálunk a marketingesek az egyes reklámokkal.
A másik ilyen "szakkönyv", ami szerintem mindenki számára élvezetes lehet (hiszen mindenki olvas, sőt általában ír is blogot, aki erre téved), az a HVG Könyvek gondozásában megjelent Blogvilág című gyűjtemény. Erre a szakdogám kapcsán bukkantam rá, de nem csak az idézett részeket olvastam el belőle. :)

4. Fotózás
Miután diplomaosztóra kaptam egy jó kis állítgathatós gépet, úgy döntöttem, hogy megpróbálok ésszel fotózni. Ehhez több könyvet is elolvastam, a legjobbak, legszebbek, legszemléletesebbek a National Geographic Fotóiskolája és a Digitális fotózás műhelytitkai.





5. Akvarisztika
Az év vége felé fejembe vettem ezt az akvárium dolgot, így beszereztem pár akvarisztika témájú könyvet. Sajnos ekkor már a munka miatt nem igazán jutott időm olvasni, szabad estéimben inkább szkreppeltem. De így legalább maradt pár könyvem idénre is. ;)
Szóval halas könyvek minden mennyiségben (Úristen, mi lesz, ha gyerekem lesz... attól tartok, a világ összes baba-nevelő könyvét megvenném, biztos, ami biztos)
Szóval beszereztem persze az akvaristák Bibliáját, a Horn-Zsilinszky féle Akvarisztika könyvet (fantáziadús cím...). Sajnos ez kicsit túl professzionálisnak bizonyult (nem biztos, hogy ha még a vízcserével is gondjai vannak az embernek, akkor egyből a halak szaporodásának genetikai rejtelmeiben kíván elmerülni... Ekkor jött az Akvarisztika kezdőknek-haladóknak (ez sem ötletesebb cím), ami már nem volt olyan rossz, de még így is fórumokról kellett megtudnom sok mindent. Majd Pali karácsonykor kitalálta a tutit és megvette nekem A tökéletes akvárium címá remeket (hogy hogy eddig nem hallottam róla???). Nos, ezzel kellett volna kezdeni, az akvárium feltöltése előtti időtől indít egészen a tengeri és diszkoszos akváriumokig. Persze nem tudsz meg belőle mindent, de kezdőknek szerintem tökéletes A-tól Z-ig.

Nos ennyi jutott eszembe tavalyról. Idén már tényleg célom lenne több klasszikus irodalmat olvasni, és jó lenne több idegennyelvű könyvet is kézbevenni. Na meg ott figyel a polcon pár érdekesség a HVG könyvtárából (Tökéletes rendetlenség, Az élet rejtett logikája), ami szintén csak rám vár.

Akiknek tovább szeretném adni a játékot (remélem, még nem kapták meg mástól) az a tesóm, aki nagy könyvmoly lett (majd' 10 éve,)hála Harry Potternek (nem tudom, ven-e jelenleg is működő, nyilvános blogja, de kiderítem!), Theianak, aki a szuper édes füleseket gyártja a Sugar!-nak, Jucának, Tündének és Rikának.

2009. január 4., vasárnap

December napról napra - Finishben

Lassan befejezettnek nyilváníthatom a decemberi albumot. El sem hiszem, hogy képes voltam végigcsinálni.... Így állok most:

15.

Karácsonyi készülődés jegyében megkezdtem a sort a fodrásszal. Szeretem, hogy ilyen kis vicces, kunkorira szárítja a csajszi. :) A papírok mellett egy hugitól kapott csomogalópapírt is felhasználtam.

16.-17.
Kedden volt a céges karácsonyi vacsora, másnap pedig a munkatársaktól kapott tippek alapján összeállt az ünnepi menü. :) Sok-sok bélyegzés, némelyik akrilceruzával színesítve, pár kézzel vágott dísz BG papírokból, Jenni Bowlin komment kártya

18.-19.
Megörökítettem az ajándéklistát is egy Prima komment címkén, BG betűmatricákkal és Lidlből való filc díszekkel. A legtöbb cuccot vagy a netről szereztem be, vagy s.k. készítettem.
Mellette pedig azonnal stílusosan a saját kívánságlistám, persze elrejtve a kíváncsi szemek elől. :) A filc őzikét rózsaszín csillámmal dobtam fel. :)

20.
A bal oldali a boríték hátoldala pár matricával és egy bélyegzett mintával díszítve.
Jobb oldalon egy CK freebie, egy quick page alapján készült oldal. Hibridnek is mondhatjuk, mert csillámozott számokkal, csillámos kör bélyegzéssel és két strasszal is kiegészítettem a valóságban, plusz digitálisan tettem rá a címet a sablonra. A digi alap akkor készült, mikor nem nagyon volt időm ünnepek előtt, a díszítés pedig tegnapi.

21.
Ugyanúgy quick page, ugyanonnan. Annyira tetszett, hogy mindenképp fel akartam használni. Csak a dátum és a szalag hagyományos rajta.

22.
Az első szabi napon becsomagoltam az ajándékokat. Persze kicsit csaltam, mert szenteste készült kép is került rá. A közbeékelt címkén az egyéb 22-i történések (sütisütés anyával, meglepi vacsora Palival) kerültek.

Ha megfordítjuk a címkét.

23.
Lillától kaptam névnapomra a Butlersből ezt a sütiszaggató formát.. egy angyalszárny, amit a csésze szélére lehet akasztani. Természetesen karácsonykor mézeskalácsot szaggattunk vele. Nagyon édes, meg akartam örökíteni.
Az idézetet szintén a CK-en láttam, csak legyártottam magamnak magyarul.
A kép fölé tettem egy fóliát, amire indákat és hópihéket bélyegeztem fehér StazOn-nal.

A fólia átfordítva.

24.
Fadíszítés Palival. A fának különleges története van, már a daráló jött volna érte, mikor elhoztuk.. valahova ezt is besűrítem majd.

Ez egyelőre az utolsó oldal, de elképzelhető még a folytatás...